Eenmanszaak verkopen?

Eenmanszaak verkopen. Het kopen of verkopen van een bedrijf zoals een eenmanszaak is doorgaans een complexe aangelegenheid. Deskundige bijstand is hierbij absoluut geen overbodige luxe. Vaak bestaat een professioneel adviesteam uit meerdere professionals en meerdere disciplines zoals een accountant, financieel en/of fiscaal adviseur en een (ondernemings)advocaat.

Eenmanszaak

Aangezien een eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid heeft, is er geen onderscheid tussen de bedrijfsbezittingen en het privé vermogen van de ondernemer in de eenmanszaak. Zoals bij een B.V. wel het geval is, kan men dus niet de aandelen van een eenmanszaak verkopen. Een eenmanszaak heeft geen aandelen. Indien de eenmanszaak rechtstreeks wordt verkocht dan worden de activa (en passiva) van de eenmanszaak verkocht. Denk hierbij aan de handelsnaam, pand, contracten, klantenlijst, goederen en/of schulden. Maar denk ook aan goodwill. De koper neemt al deze rechten en plichten over tegen een nader te bepalen koopprijs. Het is dus zaak om alle aspecten van de onderneming te beschrijven en duidelijk te maken welke aspecten wel en niet worden overgenomen door de koper.

Koopovereenkomst eenmanszaak

Het is erg belangrijk om een goede koopovereenkomst op te laten stellen. Wij kunnen u hierbij behulpzaam zijn en wij hebben veel ervaring in het opstellen van koopovereenkomsten met betrekking tot eenmanszaken.

Het is bij de verkoop van een eenmanszaak niet nodig om een notaris in te schakelen. Dit is een groot verschil ten opzichte van een aandelentransactie waar wél een notariële akte vereist is. Een uitzondering is als onroerend goed wordt overgedragen. Dan is wel een notaris nodig.

Koopprijs

Zeer belangrijk is uiteraard de koopprijs van de (aandelen van de) onderneming. De verkoper zal een zo hoog mogelijk bedrag willen ontvangen en de koper het tegenovergestelde. Hierbij is de waarde van de onderneming belangrijk. Er dient dus een waardering gemaakt te worden. Dit is met name voer voor de accountant(s).

Advies bedrijfsovername?

Voor advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen (info@legal8.nl of 088-8838888).

Legal8