AllesArbeidsrecht

Het is bijna 1 januari… bent u al klaar voor de WWZ?

By 8 december 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_146511647

Het is bijna 1 januari 2015. Wij hebben al eerder geblogd dat een deel van de bestaande regels inzake het arbeidsrecht per die datum aanzienlijk gaat wijzigen (wet werk en zekerheid). Bent u als werkgever al klaar voor deze nieuwe regels? Hieronder nog even een herinnering over welke wijzigingen dit precies gaat.

Bent u als werkgever klaar voor de WWZ?

Hieronder benadrukken wij drie grote wijzigingen die vanaf 1 januari 2015 van kracht zijn. Doe er nu nog uw voordeel mee. Over een paar weken is het al te laat… De belangrijkste wijzigingen betreffen de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de proeftijd.

Wijziging 1: de “aanzegplicht”

De zogenoemde aanzegplicht wordt vanaf 1 januari 2015 geïntroduceerd in het nieuwe arbeidsrecht. Aangezien deze wijziging ook geldt voor bestaande/lopende arbeidsovereenkomsten die na 1 januari 2015 eindigen, is het erg belangrijk daar nu al op toe te zien. Inventariseer dus thans welke arbeidsovereenkomsten na 1 januari 2015 eindigen. Indien een arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld per 1 februari 2015 zal eindigen, dient u uiterlijk vóór 1 januari 2015 aan te kondigen of u wel of niet zal gaan verlengen. Dit alles op straffe van een boete! Dat zou toch zonde zijn…

Wijziging 2: de proeftijd

Het is vanaf 1 januari 2015 niet meer toegestaan om in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een duur van zes maanden of korter, een proeftijd overeen te komen. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van langer dan 6 maanden, mag dus wel een proeftijd worden overeengekomen. Indien een proeftijd gewenst is, sluit dan een arbeidsovereenkomst langer dan  6 maanden.

Wijziging 3: het concurrentiebeding

Met betrekking tot het concurrentiebeding geldt vanaf 1 januari 2015 dat het overeenkomen van een dergelijk beding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in beginsel niet meer is toegestaan. In beginsel, want er kunnen zwaarwegende belangen spelen. Wij geven u als tip mee om deze zwaarwegende belangen van een concurrentiebeding zo duidelijk en uitgebreid mogelijk te omschrijven. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

Heeft u vragen over het nieuwe arbeidsrecht? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst. Doe dit bij voorkeur (ruim) voor 1 januari 2015.

Legal8

088 – 88 3 8888

08-12-2014