Alles

Hoeveel vakantiedagen?

By 2 maart 2012 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_151847789

Wij krijgen wel eens de vraag hoeveel vakantiedagen een werkgever zijn of haar medewerkers dient te geven. Wij zullen hieronder op deze vraag antwoord geven.

Vakantiedagen

Vakantiedagen zijn dagen waarop een werknemer is vrijgesteld van arbeid zonder verlies van zijn of haar loon. Een werknemer heeft per jaar recht op minimaal vier keer het aantal dagen dat hij of zij per week werkt. Indien een werknemer fulltime werkzaam is gedurende 5 dagen per week, dan heeft hij of zij recht op minimaal 20 vakantiedagen.

Dit bovenstaande betreft wettelijke vakantiedagen. Er bestaan hiernaast ook nog bovenwettelijke vakantiedagen. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn de extra vakantiedagen waar een werknemer op basis van zijn of haar individuele arbeidsovereenkomst of collectieve arbeidsovereenkomst recht op heeft. Doorgaans zien wij dat werkgevers 4 of 5 bovenwettelijke vakantiedagen geven op basis van een fulltime dienstverband. In een CAO kunnen hier overigens nadere afspraken over gemaakt zijn.

Vakantiewetgeving veranderd!

Per 1 januari 2012 is de vakantiewetgeving veranderd. Wij verwijzen naar onze blog van 1 februari 2012 voor meer informatie.

02-03-2012