AllesArbeidsrecht

HvJ: werkgevers mogen hoofddoeken verbieden

By 22 maart 2017 februari 21st, 2020 No Comments

Ontslag

Op 14 maart jl. heeft het Europese Hof van Justitie (HvJ) geoordeeld dat een werkgever een werknemer mag verbieden om een hoofddoek te dragen op werk. Volgens het HvJ mag een werkgever namelijk van een werknemer verlangen dat hij of zij zich neutraal kleedt.

HvJ: werkgevers mogen hoofddoeken verbieden

Op grond van deze uitspraak mag een werkgever werknemers dus verbieden om politiek of religieuze symbolen, zoals een hoofddoek, te dragen. Volgens het HvJ is daarbij geen sprake van (directe) discriminatie omdat er geen direct onderscheid gemaakt werd naar religie of geloofsovertuiging.

Bedrijfsreglement

Wél belangrijk is dat de werkgever de kledingvoorschriften opneemt in de arbeidsovereenkomst of in een van toepassing verklaard bedrijfsreglement. Het moet dus kenbaar zijn voor de werknemers.

Ook is een dergelijk verbod niet altijd gerechtvaardigd. Als een werkgever een dergelijk verbod opneemt in het bedrijfsreglement en de betreffende medewerker veel klantcontact heeft, dan is er op grond van deze uitspraak, doorgaans, geen sprake van discriminatie. Maar als het niet is opgenomen in een bedrijfsreglement en/of de betreffende medewerker geen klanten ziet, dan staat de werkgever een stuk minder sterk.

De uitspraak van het HvJ is te raadplegen via de volgende link: HvJ

Juridisch advies

Heeft u vragen over het bovenstaande of wenst u juridisch geadviseerd te worden? Neem eens vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen of advocaten op.

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

22-03-2017