De wet beschermt niet alleen huurders van woonruimten, maar ook huurders van bedrijfsruimten, zoals een winkelruimte. De huurbescherming van zogenoemde ‘middenstandsbedrijfsruimten’, ook wel 290-bedrijfsruimten genoemd, gaat een stuk verder dan die van de overige bedrijfsruimten, ook wel 230a-bedrijfsruimten genoemd, zoals kantoren.

Huurbescherming winkelruimte

De meesten winkels en cafés vallen onder de huurbescherming van de middenstandsbedrijfsruimten. Kort gezegd dienen deze ruimten voor het publiek toegankelijk te zijn voor directe levering van goederen of diensten.

Verschil tussen 290 en 230a bedrijfsruimten

Qua huurbescherming zit er een groot verschil tussen de 290 en de 230a bedrijfsruimte. Als u een 290-bedrijfsruimte hebt, dan bent u de eerste tien jaar in principe van huurrecht verzekerd. U gaat een huurcontract in de meeste gevallen voor twee keer vijf jaar aan. De verhuurder kan na de eerste periode van 5 jaar alleen opzeggen als u zich als huurder niet goed heeft gedragen (slechte bedrijfsvoering) of als de verhuurders familie het pand zelf dringend en voor een langere termijn nodig heeft (dringend eigen gebruik). Deze ruime huurbescherming heeft een huurder van een kantoorruimte niet.