Als u uw eigen bedrijf wilt opstarten, dient u een keuze uit verschillende rechtsvormen te maken. Veel ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. De naam zegt het eigenlijk al een beetje: één persoon is de eigenaar. Zoals op onze pagina rechtsvormen ook is te lezen, heeft de eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid. De eigenaar van de eenmanszaak is dus in privé aansprakelijk voor de schulden van de eenmanszaak.

Oprichting eenmanszaak

De oprichting van een eenmanszaak is relatief gezien eenvoudig. U hoeft uw eenmanszaak namelijk alleen in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

Eenmanszaak of BV kiezen?

Juridisch gezien wordt er in de eenmanszaak geen onderscheid gemaakt tussen uw privé- en zakelijk vermogen. Als eigenaar van een eenmanszaak bent u dus in privé aansprakelijk voor mogelijke schulden. Dit wordt als een nadeel gezien ten opzichte van de BV. Bij de BV wordt namelijk wel een onderscheid gemaakt tussen uw privé- en zakelijk vermogen en bent u als eigenaar in beginsel niet in privé aansprakelijk voor schulden van de BV.