AllesIntellectueel eigendomsrecht

Kan ik mijn slogan beschermen?

By 5 oktober 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Slogan merkinschrijving

In een eerder artikel hebben wij geschreven over het beschermen van een merk door het doen van een officiële merkregistratie. Zie hiervoor onze blog merkinschrijving.

Laatstelijk kregen wij de vraag of een slogan te beschermen is, bijvoorbeeld door de slogan als een merk te registreren. Veel bekende merken hanteren namelijk een slogan, die vaak ook erg bekend worden. U kunt vast ook een paar bekende slogans opnoemen. Hoe zit dit precies?

Kan ik mijn slogan beschermen?

U kunt uw slogan inderdaad beschermen. Althans, de mogelijkheid hiertoe staat in beginsel open. Zo kan uw slogan auteursrechtelijk beschermd zijn. Een dergelijke bescherming is er echter pas als er sprake is van een “eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijk stempel van de maker”. Er moeten dus bepaalde creatieve keuzes zijn gemaakt en de slogan moet niet over zijn genomen van een ander. De slogan moet echt origineel zijn. Dit is echter een lastige beoordeling. Wij kunnen u hierbij van dienst zijn.

Merkregistratie van een slogan

Ook kunt u uw slogan als merk inschrijven/registreren. U kunt uw slogan registeren bij het Nederlandse slagzinnenregister. Hierbij kunnen wij u eventueel van dienst zijn. Met deze inschrijving kunt u exclusiviteit van uw slogan claimen en voorkomen dan anderen hier gebruik van maken.

U kunt bij het slagzinnenregister ook een onderzoek (laten) doen om te bekijken of uw gewenste slogan al bestaat.

Juridisch advies intellectuele eigendom

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u meer informatie ontvangen? U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

www.legal8.nl

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

05-10-2015