Alles

Kortere deponeringstermijn jaarrekening 2016!

By 20 januari 2016 februari 21st, 2020 No Comments

Legal8

In onze blog van 5 januari jl. hebben wij benoemd dat de jaarrekening over het boekjaar 2014 uiterlijk vóór 1 februari 2016 gedeponeerd dient te worden bij de KvK. In totaal heeft een onderneming dan 13 (dertien) maanden na afloop van het boekjaar om de jaarrekening gedeponeerd te hebben bij de KvK. Overigens is deze blog beperkt tot BV’s (besloten vennootschappen).

Oude regels jaarrekening

Het bestuur van een BV dient conform de “oude” regels uiterlijk binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar de jaarrekening op te maken. Deze termijn kan met zes maanden verlengd worden door de algemene vergadering van aandeelhouders. Bij elkaar opgeteld derhalve een termijn van 11 maanden. De jaarrekening wordt vervolgens vastgesteld door de algemene vergadering (van aandeelhouders). Na deze 11 maanden termijn, dient de BV tot openbaarmaking van de jaarrekening over te gaan en wel binnen acht dagen na de vaststelling. Deze openbaarmaking geschiedt door de jaarrekening bij het handelsregister van de KvK neer te leggen. Dit dient uiterlijk binnen twee maanden na afloop van deze periode te geschieden. In totaal dus 13 maanden.

Let op: kortere deponeringstermijn jaarrekening!

Vanaf 1 januari 2016 is deze termijn van 13 maanden verkort. Voor boekjaren die op of na 1 januari 2016 zijn aangevangen, geldt dat de jaarrekening binnen 12 maanden (na het boekjaar) gedeponeerd dient te worden bij de KvK. Derhalve een verkorting van één maand! In deze situatie dient de jaarrekening over het boekjaar 2016 derhalve uiterlijk op 31 december 2017 gedeponeerd te worden.

Bestuurders van BV’s dienen hier goed op te letten. Uiteraard blijft de oude regeling van 13 maanden nog gelden voor boekjaren die zijn aangevangen voor 1 januari 2016.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Het niet of te laat deponeren van uw jaarrekening kan hele vervelende consequenties hebben. Als het bestuur de jaarrekening niet of te laat heeft gedeponeerd, dan brengt dat een vermoeden van onbehoorlijk bestuur met zich mee. In het geval van een faillissement, zullen de bestuurders dan persoonlijk aansprakelijk (in privé) zijn!

Juridisch advies

Wat dit in de praktijk voor u kan betekenen, lichten wij graag toe. U kunt hiervoor geheel vrijblijvend contact met een van onze advocaten of bedrijfsjuristen opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

20-01-2016