AllesArbeidsrecht

Mag werkgever contract eenzijdig wijzigen?

By 22 januari 2015 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

Wij hebben al eerder geblogd over het wijzigen van de arbeidsovereenkomst of van de arbeidsvoorwaarden. Hieruit bleek dat de hoofdregel is dat werkgevers niet zomaar arbeidsvoorwaarden van werknemers eenzijdig kunnen wijzigen. Onder welke voorwaarden kan een werkgever arbeidsvoorwaarden van werknemers eenzijdig wijzigen?

Mag werkgever contract eenzijdig wijzigen?

Allereerst is het van belang of er een zogenoemd eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst is overeengekomen. Dit beding houdt kort gezegd in dat de werkgever eenzijdig de arbeidsovereenkomst mag wijzigen. Om een dergelijke eenzijdige wijziging door te voeren, dient de werkgever wel een zogenoemd ‘zwaarwichtig belang’ te hebben. Van een zwaarwichtig belang kan bijvoorbeeld gesproken worden indien zich een zwaarwegende bedrijfseconomische reden voordoet.

Een werkgever kan indien er sprake is van een eenzijdig wijzigingsbeding dus eenzijdig wijzigingen doorvoeren, maar slechts indien hij daar ‘hele zware redenen’ voor heeft. Hier zal echter niet snel sprake van zijn.

Geen eenzijdig wijzigingsbeding

Echter, ook al er geen eenzijdig wijzigingsbeding is overeengekomen, kan een werkgever een groot belang hebben om arbeidsvoorwaarden eenzijdig aan te passen en dit ook  doorvoeren. Op grond van de redelijkheid en billijkheid (en het goed werknemerschap) kan het onder omstandigheden zo zijn dat een werknemer een voorgestelde wijziging in de arbeidsvoorwaarden niet mag weigeren. Van dergelijke omstandigheden zal echter niet snel sprake zijn. Conform het bovenstaande is het belangrijk om altijd een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst te laten opnemen.

Wat te doen?

Wij kunnen uw arbeidsovereenkomst nalopen of er een eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen. Wij kunnen u vervolgens juridisch adviseren over hoe vervolgens te handelen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

22-01-2015