AllesHuurrecht

Onderverhuur via Airbnb. Verhuurders opgelet!

By 22 november 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Legal8

In de zomer hebben wij een artikel gepubliceerd over het onderwerp onderverhuur via Airbnb. In dat artikel hebben wij aangestipt dat het wettelijke uitgangspunt – ook bij Airbnb – is dat het onderverhuren van een zelfstandige woonruimte niet is toegestaan zonder toestemming van de verhuurder. De rechter bepaalde in een recente zaak dat aangezien de huurder meerdere malen zijn huurwoning had onderverhuurd terwijl dit wettelijk en contractueel verboden was, dit als een tekortschieten in de nakoming van de huurovereenkomst te gelden heeft. Dit had tot gevolg dat de huurovereenkomst werd ontbonden en een ontruiming van de huurruimte werd gelast.

Deze blog is via de volgende link te raadplegen: Airbnb.

Maar… verhuurders opgelet!

Nog recenter heeft een rechter echter bepaald dat verhuur via Airbnb niet per se tot ontbinding van de huurovereenkomst leidt, zelfs niet als onderverhuur expliciet verboden is (in de huurovereenkomst)! Dit is de eerste keer dat een rechter tot een dergelijke beslissing komt. Verhuurders dienen zich te realiseren dat zelfs als zij in de huurovereenkomst onderverhuur expliciet verboden hebben, dit toch is toegestaan via sites als Airbnb. Dit is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

Wat kunnen verhuurders doen?

Om meer zekerheid te hebben, dienen verhuurders in de huurovereenkomst een bepaling op te nemen die onderverhuur via sites als Airbnb expliciet verbiedt. Dan heeft u als verhuurder in ieder geval iets meer zekerheid op een ontbinding van de huurovereenkomst indien een huurder zich hier niet aan houdt. Wij kunnen u hierbij van dienst zijn.

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u terzake het huurrecht juridisch advies verkrijgen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

info@legal8.nl

088 – 88 3 8888

22-11-2015

Legal8