AllesSociaal zekerheidsrecht

Ontslag na 2 jaar ziekte. Loonsanctie?

By 6 juni 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_79476640

In ons land geldt een opzegverbod tijdens ziekte (gedurende de eerste 2 jaar ziekte). Dit opzegverbod houdt kort gezegd in dat de werkgever de arbeidsovereenkomst met de werknemer gedurende deze ziekteperiode niet kan opzeggen. Werkgever en werknemer mogen in deze ziekteperiode overigens niet ‘stilzitten’, maar moeten zich inspannen om de werknemer te laten re-integreren. Na deze periode van 2 jaar – onafgebroken – ziekte is het onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk om een (langdurig) zieke werknemer te ontslaan.

Ontslag na 2 jaar ziekte

Het is dus mogelijk om een werknemer na 2 jaar ziekte te ontslaan. De werknemer is overigens niet van rechtswege ontslagen na deze periode van 2 jaar ziekte. De werkgever heeft doorgaans ‘gewoon’ een ontslagvergunning van het UWV nodig danwel een ontbinding van de kantonrechter. Het is doorgaans wel gemakkelijker om een werknemer te ontslaan na 2 jaar ziekte dan in een ‘gewone’ situatie.

Loonsanctie na jaar 2 ziekte

Indien mocht blijken dat de werkgever in kwestie zich onvoldoende voor de re-integratie van de betreffende werknemer heeft ingespannen, dan kan een loonsanctie worden opgelegd aan de werkgever. De verplichting om het loon tijdens ziekte door te betalen wordt alsdan met maximaal een jaar verlengd. Dit is voor werkgevers onwenselijk en men dient hier alert op te zijn!

Juridisch advies bij ziekte

Heeft u als werkgever vragen over ziekte/arbeidsongeschiktheid van uw werknemer(s)? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact op met een van onze bedrijfsjuristen.

Legal8

088 – 88 3 8888

06-06-2013