AllesArbeidsrecht

Ontslag op staande voet: het belang van een goed bedrijfsreglement

By 24 maart 2017 februari 21st, 2020 No Comments

Advocaat
De Rechtbank Amsterdam moest recentelijk oordelen over een gegeven ontslag op staande voet voor een medewerker die een pak Optimel (drink yoghurt) had meegenomen van werk. De werkgever vond dit absoluut niet kunnen en ontsloeg de medewerker op staande voet. De medewerker was het hier niet mee eens en de kantonrechter in Amsterdam moest eraan te pas komen. In deze juridische blog zullen wij deze interessante uitspraak bespreken.

Ontslag op staande voet: het belang van een goed bedrijfsreglement

In deze zaak gaat het om een werkgever, een supermarkt, en een medewerker die al elf jaar werkzaam was bij deze werkgever. De werkgever maakte gebruik van een bedrijfsreglement, welk reglement ook van toepassing was verklaard op de arbeidsovereenkomst tussen partijen. Onderdeel van dit bedrijfsreglement, is een strikt verbod voor het meenemen van onbetaalde producten. Opgenomen is tevens dat overtreding van dit beding, ontslag op staande voet zou kunnen betekenen.

De werkgever maakte gebruik van steekproefsgewijze controles en bij één van deze controles viel de medewerker door de mand. De medewerker bleek een pak Optimel meegenomen te hebben zonder daarvoor betaald te hebben. De werkgever vond dit genoeg reden om de medewerker op staande voet te ontslaan.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter was het met de werkgever eens. Het meenemen van producten zonder daarvoor te betalen, is kort gezegd een voldoende dringende reden voor een ontslag op staande voet. Een belangrijk punt voor de kantonrechter, is dat de werkgever een duidelijk bedrijfsreglement had waar expliciet in opgenomen is dat overtreding tot een ontslag op staande voet kon leiden. De medewerker was dus een gewaarschuwd mens.

De rechter is van oordeel dat het belang van de werkgever bij strikte naleving van het bedrijfsreglement op dit punt zwaarder weegt dan het belang van de medewerker.

Saillant detail is overigens dat het pak Optimel al over de houdbaarheidsdatum was. Ook al is het meegenomen product dus over de houdbaarheidsdatum, de overtreding blijft daarmee onaangetast.

Stel dus een (goed) bedrijfsreglement op

Uit deze uitspraak blijkt maar weer eens het grote belang van een duidelijk bedrijfsreglement. Wij adviseren werkgevers dan ook om een goed en duidelijk bedrijfsreglement op te stellen en deze van toepassing te verklaren op de arbeidsovereenkomst. Zonder een dergelijk reglement staat u als werkgever doorgaans een stuk minder sterk.

De uitspraak is via de volgende link te lezen: rechtspraak.

Juridisch advies

Heeft u vragen over het bovenstaande of wenst u juridisch geadviseerd te worden? Neem eens vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen of advocaten op.

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

24-03-2017