AllesArbeidsrecht

Ontslag op staande voet na grove belediging van werkgever?

By 22 mei 2019 februari 21st, 2020 No Comments
Advocaat arbeidsrecht

Zoals wij eerder hebben geblogd, is een ontslag op staande voet in feite een opzegging van de arbeidsovereenkomst van de werknemer met onmiddellijke ingang. Er wordt dus geen opzegtermijn in acht genomen. Ook hoeft er voor een ontslag op staande voet geen toestemming gevraagd te worden aan het UWV of de kantonrechter. Echter, omdat het ontslag op staande voet verstrekkende gevolgen heeft voor een werknemer (verlies van zijn of haar baan en geen recht op een WW-uitkering), heeft de wetgever bepaald dat sprake moet zijn van een “dringende reden”.

Een ontslag op staande voet is een zogenoemd “ultimum remedium”. Als de werkgever minder vergaande maatregelen kan nemen, dan dient de werkgever daartoe over te gaan. Een ontslag op staande voet kan juridisch alleen als het écht duidelijk is dat de gedragingen van de werknemer zó ernstig zijn dat de werkgever in alle redelijkheid niet anders kan dan de werknemer op staande voet te ontslaan.

Ontslag op staande voet na grove belediging van werkgever?

Zeer recentelijk speelde bij de Rechtbank te Utrecht een kwestie waarbij een werknemer zijn werkgever per e-mail grovelijk had beledigd. De werknemer in deze kwestie had zijn baas beledigd door hem “pedofiel” te noemen en daarbovenop had de werknemer de dochter van zijn baas beledigd met de term “hoer”. Dit vond de werkgever, begrijpelijkerwijs, voldoende om de werknemer op staande voet te ontslaan.

Naar de mening van de kantonrechter is een grove belediging een dringende reden in de zin van de wet op grond waarvan van de werkgever niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst de werknemer voort te zetten. In deze zaak staan ook de persoonlijke omstandigheden van de werkgever aan een rechtsgeldig gegeven ontslag op staande voet in de gegeven omstandigheden niet in de weg.

De werknemer is derhalve terecht op staande voet ontslagen. De uitspraak is te vinden via het volgende nummer: ECLI:NL:RBMNE:2019:2010.

Ondanks dat het ontslag op staande voet in deze zaak stand hield, delen wij nogmaals mede dat het ontslag op staande voet een ‘’ultimum remedium’’ is. Het ontslag op staande voet is met andere woorden een laatste redmiddel voor werkgevers en mag alleen worden toegepast als geen lichtere sanctie recht doet aan de situatie. Raadpleeg altijd een jurist of advocaat voordat u overgaat tot ontslag op staande voet. Wij kunnen u als werkgever adviseren.

Vragen?

Heeft u nog vragen over het bovenstaande? Neem dan eens contact met een van onze juristen op. Wij zijn u graag van dienst.

Juridisch advies arbeidsrecht

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

Info@legal8.nl

www.legal8.nl

22-05-2019