Geen categorie

Ontslag op staande voet wegens misdragen tijdens de digitale kerstborrel?

By 14 december 2021 No Comments

De Kerstdagen komen weer dichterbij en daarom geven wij met deze blog een update op onze eerdere blogs over het onderwerp ontslag op staande voet in verband met kerstborrels. In coronatijd is niet de reguliere maar de digitale kerstborrel aan de orde van de dag, zodat we ons ook richten op die specifieke online borrel. Kan een werknemer bijvoorbeeld ontslagen worden op grond van wangedrag tijdens een digitale kerstborrel? Lees vooral verder!

Blogs over ontslag en kerstborrels

In een blog van eind 2016 hebben wij een zaak besproken die ging over een werknemer die zich op de jaarlijkse kerstborrel misdraagt en daarna op staande voet wordt ontslagen. En eind 2019 een zaak waarin een werknemer die tijdens de kerstborrel te veel alcohol had gedronken in een ruzie met zijn directeur belandde. De werknemer probeerde de directeur te slaan en is (terecht) op staande voet ontslagen. Deze werknemer had het volgens het gerechtshof wel erg bont gemaakt… Natuurlijk blijven de meeste kerstborrels binnen de perken, maar het gaat dus zo nu en dan goed mis. Lees hier de uitspraak van het hof: arrest hof. En lees hier onze vorige blog over dit onderwerp: ontslag kerstborrel.

Tips voor werkgevers

In de bovenstaande blogs hebben wij voor werkgevers tips gegeven over ‘hoe’ om te gaan met kerstborrels of andere kerstactiviteiten en met name waarbij alcohol wordt genuttigd:

  • Inventariseer van tevoren de risico’s van de activiteit/borrel. Is er sprake van een informele setting waarbij alcohol genuttigd wordt? Dan dien je als werkgever natuurlijk beter op te letten dan wanneer het gaat om een min of meer formele kantoorborrel zonder alcohol;
  • Maak het niet te gek: een kerstborrel moet heus kunnen, maar zorg ervoor dat de medewerkers niet te diep in het glaasje kijken;
  • En als er gedronken wordt, zorg ervoor dat je als werkgever zoveel als mogelijk werknemers belet te gaan rijden. Stuur bijvoorbeeld een e-mail(ing) dat zij dit moeten voorkomen. Kom dan met het OV;
  • Grijp in als het toch uit de hand dreigt te lopen;
  • Gaat het ondanks deze tips toch mis, zoals in de bovenstaande zaak, treuzel dan niet. Voor een ontslag op staande voet geldt het zogenoemde “onverwijldheidscriterium”: onnodig stilzitten is niet geoorloofd.

Kerstborrel in coronatijd en ontslag: digitaal uit je plaat gaan

In deze voortdurende coronatijd houden veel werkgevers geen reguliere kerstborrel maar een digitale kerstborrel. De bovenstaande tips lenen zich vanzelfsprekend minder goed voor een digitale kerstborrel. Maar overbodig zijn deze zeker niet. Ook tijdens een digitale kerstborrel is het niet uitgesloten dat een werknemer die over de schreef gaat, op staande voet wordt ontslagen. Wel spelen (een aantal) andere omstandigheden die bij een fysieke kerstborrel niet of minder spelen. Denk aan dat de werknemer in zijn thuissituatie zit en dus op afstand van zijn werkgever is. Maar als een werknemer digitaal uit z’n plaat gaat, kan een ontslag op staande voet wel degelijk worden doorgevoerd. Denk aan een werknemer die straalbezopen plaatsneemt achter zijn of haar laptop en zijn collega’s beledigt of nog erger: bedreigt. Dergelijk onlinegedrag kan, ondanks dat het thuis bij de werknemer plaatsvindt, tot een rechtsgeldig ontslag op staande voet leiden.

In de VS werd een bekende journalist op staande voet ontslagen nadat hij, in de veronderstelling dat zijn webcam was uitgeschakeld, begon te masturberen tijdens een online Zoom meeting met collega’s. Dat dit in de thuissituatie plaatsvond en dat hij al 27 jaar in dienst was, was onvoldoende om zijn ontslag tegen te houden. Nu is het Nederlandse rechtssysteem niet te vergelijken met het Amerikaanse, maar het illustreert in ieder geval dat werknemers ook thuis en in een online setting ontslagen kunnen worden bij wangedrag. Lees hier het artikel: nu.

Legal8 advocaten

Komt er een online kerstborrel aan? Neem vooral dan deze blog serieus. Bij vragen kun je uiteraard contact met ons opnemen. En alvast fijne kerstdagen toegewenst!

14 december 2021