AllesArbeidsrechtFaillissementsrecht

Ontslag wegens faillissement?

By 27 juni 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_97066739

Uiteraard is het slecht nieuws als een bedrijf/werkgever failliet gaat. Het bedrijf was in die situatie niet langer in staat om haar schulden te voldoen. Erg vervelend voor de onderneming. Maar ook voor werknemers is dit in principe erg slecht nieuws. Je kunt als werknemer namelijk ontslagen worden wegens een uitgesproken faillissement van de werkgever.

Ontslag wegens faillissement

Normaliter kan een arbeidsovereenkomst niet zomaar worden beëindigd. In een faillissementssituatie is dit echter anders. In grote lijnen kan een werknemer dan gemakkelijker ontslagen worden (door de curator). Zo geldt er voor de curator een opzegtermijn van maximaal 6 weken en heeft de curator geen toestemming van het UWV nodig om werknemers te ontslaan. Ontslag wegens een faillissement is dus mogelijk.

UWV neemt betalingsverplichtingen over

Als de werkgever geen geld meer heeft om de salarissen te betalen, dan zal het UWV (over een beperkte periode) het loon doorbetalen. De werknemer dient zich dan wel tijdig bij het UWV te melden. Het UWV betaalt in principe ook het salaris over de in acht te nemen opzegtermijn.

Vragen?

Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

27-06-2014