AllesArbeidsrecht

Ontslag wegens overgewicht (obesitas)?

By 12 maart 2012 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

Obesitas morbide is een chronische ziekte waar veel mensen aan lijden. Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers met ernstig overgewicht meer werkdagen verzuimen dan werknemers met een normaal gewicht. De vraagt rijst of een werknemer ontslagen mag worden wegens morbide obesitas? Een uitspraak van de kantonrechter te Tilburg geeft een antwoord op deze vraag. De uitspraak is hier te lezen.

Ontbinding arbeidsovereenkomst

In deze zaak werd door de kantonrechter aangenomen dat de werkgever zich voldoende had ingespannen om de situatie beter te maken.  De medewerker was namelijk al vier jaar af en aan ziek en ook als wel gewerkt werd, kon dat vanwege de gezondheid niet zelfstandig. De werkgever in kwestie heeft zich voldoende ingespannen om de medewerker te helpen bij de ziekte, maar er traden onvoldoende verbeteringen op. Na vier jaar helpen is “de rek” uit de organisatie. De werkgever heeft de medewerker ruimschoots de kans geven om af te vallen, hetgeen onvoldoende gelukt is. De werkgever heeft vervolgens aannemelijk gemaakt dat de werknemer in kwestie door de extreme overgewicht niet in staat was om aan alle functie eisen te voldoen. Ook op termijn was er geen zicht op enige verbetering. De kantonrechter ontbindt daarom de arbeidsovereenkomst met toekenning van een vergoeding.

Het bovenstaande is overigens geheel afhankelijk van alle omstandigheden van het geval. Laat u daarom altijd goed juridisch informeren en adviseren.

Juridisch advies ontslag

Heeft u vragen over het bovenstaande of over het ontslagrecht in het algemeen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen op. Wij zijn u graag van dienst.

12-03-2012