AllesArbeidsrechtContractenrecht

Payrolling: sluiproute voor werkgever afgesloten?

By 27 augustus 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_129283913

Payrolling is simpelweg het uitbesteden van de loonadministratie aan een gespecialiseerd bedrijf (de payrollonderneming). De bedoeling van payrolling is vaak dat de opdrachtgever niet als werkgever wenst te worden beschouwd en die rol wenst te laten vervullen door de payrollonderneming. De werving en selectie heeft de opdrachtgever dan wel zelf in de hand. In veel gevallen is het bij payrolling echter onduidelijk wie als werkgever te gelden heeft: is dit de opdrachtgever of is dit de payrollonderneming? Een recente uitspraak van de rechtbank Den-Haag laat zien dat ‘de payrollconstructie geen zelfstandige en inhoudelijk juridische betekenis aan het werkgeverschap van de payrollonderneming geeft’. Mogelijk een groot risico voor opdrachtgevers?

Risico’s bij Payrolling

Het bovenstaande kan zeker een groot risico zijn voor opdrachtgevers. Het betekent immers dat zelfs al worden alle juridische en administratieve handelingen door de payrollonderneming verricht, dan nog kan de opdrachtgever als werkgever worden aangemerkt. Voor opdrachtgevers is dit dus oppassen geblazen. Onder omstandigheden is niet de payrollonderneming als werkgever aan te merken, maar de opdrachtgever, met mogelijk verstrekkende gevolgen. De rechtspositie van werknemers die werkzaam zijn bij een opdrachtgever verandert niet als de werknemers worden ondergebracht bij een andere payrollonderneming. De ‘sluiproute’ inzake payrolling voor werkgevers lijkt hiermee (deels) afgesloten en krijgen mensen die in payrollcontracten terecht komen, dezelfde rechten en zekerheden als iedere andere werknemer in het bedrijf waar ze werken. Dat houdt grote risico’s in bij een eventueel ontslag.

Juridisch advies Payrolling

Omdat het bovenstaande afhankelijk kan zijn van tal van omstandigheden adviseren wij werkgevers zich goed te laten informeren en adviseren omtrent payrolling.

Heeft u vragen over payrolling in uw situatie of wilt u zich terzake laten adviseren? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

27-08-2013