AllesArbeidsrecht

Privé e-mail van werknemers bekijken?

By 20 juni 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_146511647

Onlangs heeft de kantonrechter te Amsterdam geoordeeld dat een werkgever een boete aan een werknemer moet betalen, omdat hij de privé e-mail van de werknemer heeft bekeken en daar informatie uit heeft gehaald. De werkgever in kwestie kwam via de privé e-mail van de werknemer achter informatie dat de werknemer in dienst wilde treden bij een concurrent. Tevens had de werknemer bedrijfsgevoelige informatie doorgespeeld aan de concurrent, terwijl de werknemer een relatie- en een geheimhoudingsbeding in zijn arbeidsovereenkomst had.

Ontslag op staande voet?

Ondanks het feit dat het bewijs op onrechtmatige wijze is verkregen (de kantonrechter oordeelt immers dat het onrechtmatig is dat de werkgever in de privémail van werknemer heeft gezocht naar verboden activiteiten) en de werkgever een boete is opgelegd, mocht de werkgever het bewijs toch gebruiken in de procedure. Het ontslag op staande voet werd in deze zaak overigens toegewezen. Wel is de werkgever aldus gehouden een boete te betalen aan de werknemer wegens het onrechtmatig verkrijgen van bewijs.

De uitspraak is via de volgende link te raadplegen: Rechtspraak.

Juridisch advies ontslagrecht

Het bekijken van privé e-mails van werknemers is dus een linke zaak. Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan eens geheel vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8 Advocatuur en Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

20-06-2014