AllesArbeidsrecht

Proeftijd in arbeidsovereenkomst?

By 27 mei 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_79476640

De proeftijd is bedoeld als kennismakingsperiode waarin de werkgever en werknemer over en weer kunnen beoordelen of zij met elkaar door willen gaan.

Duur van de proeftijd

De proeftijd mag voor 1 of 2 maanden worden overeengekomen. De maximale duur van een proeftijd is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst, maar mag nooit langer zijn dan 2 maanden.

De proeftijd duurt maximaal 1 maand bij:

  • een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die korter duurt dan 2 jaar;
  • een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd waarbij geen einddatum is afgesproken.

De proeftijd duurt maximaal 2 maanden bij:

  • een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd;
  • een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van 2 jaar of langer.

In een van toepassing zijnde CAO kan een afwijkende proeftijd zijn opgenomen, doch ook deze proeftijd kan nimmer langer zijn dan 2 maanden.

Ontslag tijdens de proeftijd

Indien het de werkgever toch niet goed bevalt, dan kan hij tijdens de proeftijd vrij makkelijk de arbeidsovereenkomst beëindigen. Maar let goed op: een werkgever mag een werknemer niet onder alle omstandigheden ontslaan tijdens de proeftijd. Zo kan een ontslag tijdens proeftijd in strijd zijn met goed werkgeverschap of het kan in strijd zijn met een ‘bijzonder opzegverbod’.

Wilt u meer informatie over het beëindigen van een arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd of wilt u weten wat de mogelijke consequenties daarvan zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!