AllesOndernemingsrecht

Soorten aandelen?

By 4 januari 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_146511647

Met een aandeel krijg je recht of een deel van de ondernemingswinst. Maar welke soorten aandelen zijn er? Hieronder wordt een aantal soorten aandelen benoemd.

‘Gewone of normale’ aandelen

De ‘gewone of normale’ aandelen zijn aandelen die bijna iedereen wel kent. Deze aandelen geven in principe stemrecht en het recht op een jaarlijkse winstuitkering (dividend).

Certificaten van aandelen

Met certificering kunnen zeggenschapsrechten van aandelen gescheiden worden van financieel-economische belangen. Certificering van aandelen zorgt er dus voor dat het zeggenschapsrecht en het winstrecht van een aandeel worden gesplitst. Kijk voor meer informatie over certificering op onze pagina ‘certificering van aandelen’.

Preferente aandelen

Preferente aandelen zijn aandelen waaraan voorrechten zijn verbonden, zoals een winstdeling of een voorrecht ten aanzien van de benoeming van bestuursleden.

Prioriteitsaandelen

Prioriteitsaandelen zijn aandelen waaraan extra rechten zijn verbonden, zoals het recht om bij bepaalde beslissingen een ‘vetorecht’ uit te oefenen.

Stemrechtloze aandelen

Stemrechtloze aandelen zijn aandelen die in de Algemene Vergadering geen stemrecht geven, maar wel in de winst delen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze pagina ‘certificering van aandelen en stemrechtloze aandelen’.

Winstrechtloze aandelen

De houders van winstrechtloze aandelen hebben geen winstrecht, maar wel op stemrecht.

Juridisch advies

Heeft u vragen over aandelenkwesties of wilt u terzake meer informatie ontvangen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze bedrijfsjuristen.

04-01-2014