AllesArbeidsrecht

Soorten arbeidsovereenkomsten

By 27 juni 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_129283913

Eigenlijk bestaan er voor werknemers in loondienst drie soorten arbeidsovereenkomsten: arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd en ‘flexcontracten’.

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, zit de lengte van uw contract niet vast aan een bepaalde periode. Deze overeenkomst stopt dus pas als de werkgever of de werknemer opzegt. Voor het opzeggen van de arbeidsovereenkomst gelden vaste regels. Zo zit u meestal vast aan een opzegtermijn en moet uw werkgever een legitieme reden hebben om u te mogen ontslaan.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, sluit u een tijdelijk contract met een werknemer. Het contract duurt dan bijvoorbeeld drie of zes maanden of een jaar. Langer of korter kan ook, maar de einddatum van het contract staat in ieder geval vast. Omdat deze overeenkomst automatisch eindigt, hoeft de overeenkomst niet met een opzegtermijn opgezegd te worden.
Let op: tussentijds opzeggen mag alleen als dit van tevoren schriftelijk is overeenkomen. Ook dan geldt overigens een opzegtermijn. Het is mogelijk om een tijdelijk contract meerdere malen te verlengen. Let echter op, dit kan echter niet onbeperkt!

Flexibele arbeidsovereenkomsten

Flexibele arbeidsovereenkomsten worden vaak gebruikt om tijdelijke werkzaamheden of een kortdurend tekort aan mankracht op te vangen, denk bijvoorbeeld aan oproepkrachten.

Omdat de keuze voor een bepaalde arbeidsovereenkomst vaak afhankelijk is van verschillende factoren, adviseren wij u als werkgever u voor het afsluiten van een arbeidsovereenkomst goed te laten voorlichten. Wij zijn u hierbij graag van dienst. Wij kunnen een arbeidsovereenkomst geheel naar uw voorkeuren opstellen. U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen!