AllesArbeidsrecht

Telt een stageovereenkomst mee in de keten van arbeidsovereenkomsten?

By 13 augustus 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Stageovereenkomst

Op 8 november 2013 hebben wij een artikel gepubliceerd over de stageovereenkomst. Werkgevers maken vaak gebruik van stagiairs. Een stagiair komt meestal in het kader van een opleiding ervaring opdoen op de werkvloer. Doorgaans zullen de afspraken tussen de ‘werkgever’ (hierna: stagegever) en de stagiair worden vastgelegd in een stageovereenkomst. Deze stageovereenkomst is niet wettelijk geregeld.

Telt een stageovereenkomst mee in de keten van arbeidsovereenkomsten?

Omdat de stageovereenkomst geen ‘echte’ arbeidsovereenkomst is, telt deze ook niet mee in de keten van arbeidsovereenkomsten. De stageovereenkomst voldoet immers niet aan de vereisten van een arbeidsovereenkomst: loon, arbeid en de gezagsverhouding. In principe is het antwoord op bovengenoemde vraag dus “nee”.

Maar…

Stageovereenkomst of arbeidsovereenkomst?

Soms kan er twijfel bestaan of een bepaalde stageovereenkomst wel een stageovereenkomst is. Bij twijfel kan de stagegever/werkgever het risico lopen dat de stagiair wordt aangemerkt als een ‘echte’ werknemer. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn indien het ‘leerelement’ van de stagiair niet meer centraal staat, maar juist meer productieve arbeid. Indien de stagiair een vergoeding ontvangt die meer lijkt op een ‘echt’ salaris dan op een stagevergoeding, dan kan bovengenoemd risico aanwezig zijn, met alle mogelijke gevolgen van dien. Als dit het geval is, dan telt de stageovereenkomst dus wel mee in de keten van arbeidsovereenkomsten!

Het is dus belangrijk om een stageovereenkomst goed te formuleren en na te leven. Wij zijn graag bereid u met betrekking tot het bovenstaande te informeren en te adviseren. Ook kunnen wij desgewenst een stageovereenkomst voor u opstellen. U kunt geheel vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen opnemen.

 

Legal8

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

13-08-2015