AllesArbeidsrecht

Vakantiedagen opbouwen tijdens ziekte?

By 12 april 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_54497056

Tijdens een ziekteperiode bouwen werknemers evenveel wettelijke vakantiedagen op als in een periode waarin zij gewoon werkzaam zijn en dus niet ziek zijn. Dit is de hoofdregel sinds 1 januari 2012. Voor die datum bouwden (langdurig) zieken alleen de laatste 6 maanden van hun ziekte vakantiedagen op.

Vakantiedagen?

Het wettelijke aantal vakantiedagen of vakantie-uren per jaar is 4 keer het aantal uren dat een werknemer per week werkt. Als u dus 40 uur per week gedurende een geheel jaar werkt, dan heeft u wettelijk gezien recht op 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. In de meeste gevallen krijgen werknemers meer dan het minimum aantal vakantiedagen. Deze extra vakantiedagen heten ‘bovenwettelijke vakantiedagen’.

Ziekte en vakantiedagen

Tijdens een ziekteperiode bouwen werknemers dus gewoon vakantiedagen op. Geldt dit ook voor bovenwettelijke vakantiedagen? Nee, tenzij daarover afspraken zijn gemaakt in bijvoorbeeld een van toepassing zijnde CAO.

Juridisch advies arbeidsrecht

Heeft u vragen over het bovenstaande of wenst u juridisch advies te verkrijgen op het gebied van het arbeidsrecht? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.