AllesArbeidsrechtConsumentenrecht

Vrije advocaatkeuze. Hoe zit dat?

By 22 augustus 2016 februari 21st, 2020 No Comments

Advocaat

Veel mensen (met name particulieren) maken gebruik van een rechtsbijstandsverzekering. U betaalt kort gezegd een bepaalde periodieke premie en in ruil daarvoor bent u verzekerd van juridische hulp bij (bepaalde) conflicten. De rechtsbijstandsverzekeraar zal uw zaak in principe zelf behandelen, maar in sommige gevallen worden ook bepaalde kosten van een externe advocaat vergoed. Hierbij kan het recht van “vrije advocaatkeuze” een rol spelen. Onder voorwaarden mag u hiertoe dus zelf uw “eigen” advocaat inschakelen. Op dit laatste zullen wij in deze blog nader ingaan.

Vrije advocaatkeuze: ruime opvatting

In november 2013 heeft het Europese Hof van Justitie (een Europese instelling die toeziet op de toepassing en naleving van Europese wetgeving) bepaald dat rechtsbijstandsverzekeraars hun verzekerden in gerechtelijke procedures een vrije advocaatkeuze moeten bieden (verzekerden kunnen dan zelf hun advocaat kiezen). In april van dit jaar heeft het Europese Hof van Justitie deze vrije advocaatkeuze uitgebreid door te beslissen dat het recht op vrije advocaatkeuze ook geldt voor de ontslagprocedure bij het UWV (en niet voor alleen gerechtelijke procedures). Hiernaast geldt het recht op vrije advocaatkeuze in beginsel ook in een procedure bij de bestuursrechter (en niet alleen bij de civiele rechter).

Het recht op vrije advocaatkeuze wordt dus ruim opgevat.

Advocaat inschakelen

Bent u verzekerd bij een rechtsbijstandsverzekeraar en is er sprake van een van bovengenoemde procedures? Dan kunt u gebruik maken van het recht op vrije advocaatkeuze. Uiteraard kunnen wij u hier verder over informeren. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

www.legal8.nl

22-08-2016

Arbeidsrecht Consumentenrecht