AllesArbeidsrecht

Werkgeversverklaring bindend?

By 24 juni 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_151847789

Als werkgever kunt u door een werknemer gevraagd worden om een zogenoemde werkgeversverklaring te verstrekken. Meestal ten behoeve van een hypotheek (hypothecaire financiering). Wat is een werkgeversverklaring precies en is dit document juridisch bindend?

Werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring geeft een hypotheekverstrekker inzicht in de financiële positie van de werknemer. Een werkgever geeft hiermee kort gezegd aan dat hij of zij de intentie heeft om na het verstrijken van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, het dienstverband te continueren voor onbepaalde tijd.

Werkgeversverklaring bindend?

De hoofdregel luidt dat een werknemer in beginsel geen rechten kan ontlenen aan een werkgeversverklaring. Het is immers slechts een intentieverklaring. Maar zo simpel is het niet altijd. Onder omstandigheden kan een werkgeversverklaring toch juridisch bindend zijn, bijvoorbeeld indien er door de werkgever onjuist informatie wordt medegedeeld. In een dergelijke situatie kan de hypotheekverstrekker de werkgever zelfs aansprakelijk stellen voor schade. Het is dus van belang om zeer zorgvuldig om te gaan met een werkgeversverklaring en niet zomaar van alles in te vullen en te ondertekenen.

Wij adviseren derhalve alle werkgevers om in de verklaring een passage op te nemen dat het ondertekenen van de werkgeversverklaring los staat van de beslissing om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met elkaar aan te gaan. Het formuleren hiervan is van groot belang. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

Vragen over een werkgeversverklaring?

Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op.

24-06-2013