AllesArbeidsrecht

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB): hoge en lage WW-premie

By 4 november 2019 februari 21st, 2020 No Comments
Advocaat arbeidsrecht

Vanaf 1 januari 2020 (ingangsdatum WAB) wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om werknemers een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te geven: zij betalen dan namelijk een lagere WW-premie. Althans het is de bedoeling van de wetgever om het geven van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd aantrekkelijker te maken. Hoe zit dit precies?

Hoge en lage WW-premie

Vanaf 1 januari 2020 vervalt de zogenoemde sectorpremie en wordt een hoge en een lage WW-premie geïntroduceerd. Werkgevers betalen vanaf deze datum een hoge WW-premie voor werknemers met een flexibele arbeidsovereenkomst (arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd). En voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd betalen werkgevers een lage WW-premie. Hiermee beoogt de wetgever om meer werknemers vaste contracten te (laten) geven.

Met vaste contracten wordt overigens bedoeld: arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd die geen oproepovereenkomsten zijn. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en oproepcontracten zullen werkgevers dus de hoge WW-premie gaan betalen. Het uitgangspunt is een lage premie van 2,94% en een hoge premie van 7,94% zodat het verschil tussen beide 5% bedraagt.

Herziening lage WW-premie

Betaal je de lage WW-premie, dan kun je als werkgever in twee gevallen alsnog de hoge WW-premie voor je kiezen krijgen. Dat is namelijk het geval als:

– als de arbeidsovereenkomst uiterlijk twee maanden na aanvang eindigt;

– als er in een kalenderjaar 30% meer uren verloond zijn dan in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Denk aan de situatie waarin de werknemer een arbeidsovereenkomst heeft voor de duur van 20 uur per week, maar hij of zij gemiddeld 32 uur per week werkt en betaald krijgt. Hier dien je als werkgever alert op te zijn.

In kaart brengen soorten arbeidsovereenkomsten

Heb je als werkgever al in kaart gebracht welke WW-premie voor jou van toepassing is? Het verschil tussen de lage en de hoge premie bedraagt namelijk 5%. Wij raden je daarom aan om tijdig binnen de organisatie te inventariseren wat de gevolgen van de gewijzigde WW-premie zijn.

Vragen?

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

info@legal8.nl

www.legal8.nl

04-11-2019