AllesArbeidsrecht

WhatsApp bericht als bewijs?

By 2 december 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_79476640

Kunnen WhatssApp berichten juridisch bewijs zijn in een procedure? Kan een werknemer zich rechtsgeldig ziek melden via WhatssApp? Hieronder zullen wij op deze vragen ingaan.

WhatsApp bericht als bewijs?

In 2012 werd een WhatssApp bericht door een werknemer gebruikt als bewijs om aan te tonen dat hij geen weloverwogen ontslag had genomen. Het bericht werd door de werknemer aan de werkgever gestuurd, maar deze zegt het bericht nooit ontvangen te hebben. De twee vinkjes achter het bericht, destijds nog gewone grijze vinkjes (en niet de blauwe vinkjes van nu) die aangeven dat een bericht succesvol is aangekomen bij de ontvanger, bewijzen echter dat het bericht is aangekomen. Dit bepaalde de rechter in 2012. Het bericht werd dus als bewijs aangemerkt.

WhatsApp bericht en ziek melden

Een andere vraag is of een werknemer zich rechtsgeldig ziek kan melden via WhatssApp.

Ook in deze zaak is de rechter van mening dat een WhatsApp bericht een geldig, juridisch bewijsmiddel is. De werkgever kon in deze zaak niet bewijzen dat hij het bericht niet had ontvangen. De werkneemster kon juist wel aantonen dat er bij het betreffende bericht twee vinkjes waren geplaatst, net zoals hierboven het geval was. De rechter geeft overigens wel aan dat het de vraag is of het versturen van een WhatsApp bericht de juiste wijze van ziekmelden is. Andere  manieren, zoals bellen, hebben waarschijnlijk de voorkeur.

Juridisch advies

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u zich terzake laten adviseren? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Legal8

088 – 88 3 8888

02-12-2014