AllesArbeidsrecht

Doorstart na faillissement: transitievergoeding verschuldigd?

By 25 januari 2016 februari 21st, 2020 No Comments

Juridisch advies

Begin vorig jaar hebben wij een artikel geschreven over doorstarten bij een faillissement. Zie de volgende link voor deze blog. Ook vandaag de dag zijn faillissementen en mogelijke doorstarten aan de orde van de dag. Denk bijvoorbeeld aan de situatie met V&D. Maar wat nu als een onderneming werknemers van de failliet (of een deel daarvan) zou willen overnemen. Gaan de dienstjaren van deze medewerkers van voor het faillissement mee naar de overnemende partij of beginnen deze werknemers bij hun “nieuwe” werkgever met een schone lei?

En hoe zit het met de transitievergoeding? Is een overnemende partij een transitievergoeding verschuldigd indien een ontslagsituatie zich voordoet en de betreffende werknemer bij deze nieuwe werkgever nog geen 2 jaar in dienst is geweest. Hoe zit dit juridisch?

In deze blog zullen wij op deze vragen ingaan.

Doorstart na faillissement: transitievergoeding verschuldigd?

Allereerst de eerste vraag. Hier kunnen we kort over zijn: alle dienstjaren van voor het faillissement gaan mee naar de overnemende partij. Dit staat ook wel bekend onder het begrip “opvolgend werkgeverschap”. Via de volgende link kunt u onze blog over dit onderwerp lezen.

Onlangs heeft een rechter zich uitgelaten over de tweede vraag: is een overnemende partij de transitievergoeding verschuldigd indien de werknemer nog geen 2 jaar bij hem in dienst is? Volgens de rechter telt de volledige arbeidsduur mee bij de berekening van de transitievergoeding. Met andere woorden was de overnemende partij in deze kwestie een transitievergoeding verschuldigd. Dit laatste ondanks dat artikel 7:673c lid 1 BW bepaalt dat indien de werkgever in staat van faillissement is verklaard, de transitievergoeding niet langer verschuldigd is. Dit artikel is hier echter niet van toepassing omdat niet de failliete werkgever de transitievergoeding dient te betalen, maar de “overnemende” werkgever.

Deze zeer recente uitspraak is via de volgende link te raadplegen: rechtspraak.

Lessen voor de praktijk

Voor betrokken ondernemingen is het zaak goed op te letten op het bovenstaande. Wees er alert op dat wanneer u een werknemer van een failliet overneemt, u zijn of haar volledige arbeidsverleden meeneemt en zodoende snel een transitievergoeding verschuldigd bent bij een ontslag.

Juridisch advies (nieuwe) arbeidsrecht

Heeft u vragen over het nieuwe arbeidsrecht, in het bijzonder het opvolgend werkgeverschap of de transitievergoeding? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8 Advocatuur & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

25-01-2016