Je bedrijf (juridisch) verkoopklaar maken

Stel je hebt een onderneming en je bent van plan op (korte of lange) termijn te gaan verkopen. Of je bent nog niet zover maar je wil wel graag weten wat jouw onderneming waard is en of jouw bedrijfsstructuur goed genoeg is met het oog op een eventuele verkoop. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gewoon graag wil weten wat voor waarde aan jouw onderneming toegekend kan worden of dat je je afvraagt of jouw bedrijfsstructuur juridisch en financieel/fiscaal in orde is. Hoe maak je je bedrijf juridisch verkoopklaar en waar moet je in ieder geval rekening mee houden?

Juridische structuur

Bij een bedrijfsoverdracht krijg je te maken met de nodige juridische zaken. Die zijn natuurlijk erg belangrijk. Een wijziging van rechtsvorm kan je soms voordeel opleveren. Zo’n wijziging moet je door bepaalde fiscale termijnen al een aantal jaren voor de overdracht afronden. Wij weten hier meer van en kunnen je deskundig adviseren. Wij zien vaker dan eens dat de juridische structuur beter kan met het oog op een toekomstige overdracht.

Contracten

De contracten in jouw organisatie zijn van groot belang. Denk aan arbeidsovereenkomsten, overeenkomsten met ZZP’ers, commerciële contracten, huurovereenkomst, vergunningen en ook een goed debiteurenbeheer. Heb je bovendien langer lopende contracten dan zullen die in de regel meer waard zijn dan korte contracten.

Change of control

Wij letten ook op zogenoemde change of control bepalingen. Een change of control bepaling (wijziging in de controle of zeggenschap) zegt eigenlijk dat een contractspartij gerechtigd is de overeenkomst eenzijdig te beëindigen of om de voorwaarden van de overeenkomst te wijzigen (opeisbaarheid van rechten) als de controle of de zeggenschap over de onderneming van de andere contractspartij wijzigt. De controle of zeggenschap wijzigt bijvoorbeeld indien een aandeelhouder zijn aandelen verkoopt of omdat de samenstelling van het zittende bestuur wijzigt.

Financiële zaken

Natuurlijk zijn de financiële zaken ook erg belangrijk. De resultaten van je bedrijf kun je vergelijken met andere bedrijven in de branche. Scoor je op bepaalde onderdelen minder dan andere bedrijven? Dan is het sowieso goed hiervan de oorzaak te achterhalen. Geef dit wel enige tijd aangezien het verbeteren hiervan enige jaren zou kunnen duren.

Overige zaken en bedrijfswaardering

Hiernaast kunnen allerlei overige zaken van belang zijn zoals milieu-eisen, voorraadbeheer, interne organisatie (goed management) en of de organisatie afhankelijk is van een of enkele personen, merkenrechten, IE-rechten en uiteindelijk ook een waardering van jouw bedrijf. Hierbij kunnen wij jou natuurlijk van dienst zijn. Lees verder over het waarderen van jouw bedrijf en een onderzoek naar de bedrijfsrisico’s:

https://www.legal8.nl/bedrijfswaardering-en-bedrijfsrisicos/

Legal8