AllesArbeidsrecht

Mag een zieke werknemer op vakantie?

By 1 december 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Juridisch advies

Wij hebben vaker blogs gepubliceerd over het onderwerp ziekte en vakantie. Zo ook onze blog van 13 augustus van vorig jaar waarin uitgebreid is ingegaan op dit onderwerp. Een veel voorkomende vraag die nog onderbelicht is gebleven, is of een zieke werknemer op vakantie mag. Op die vraag zullen wij in dit artikel ingaan.

Mag een zieke werknemer op vakantie?

De hoofdregel is dat een zieke werknemer op vakantie mag. Dit kan anders zijn als de vakantie de re-integratie of het herstel van de werknemer negatief kan/zal beïnvloeden. Om dit goed te kunnen beoordelen, kan het gewenst zijn om de bedrijfsarts te raadplegen. Uiteindelijk bepalen de werknemer en werkgever gezamenlijk of de zieke werknemer wel of niet op vakantie gaat. Een vakantie kan het herstel van de werknemer natuurlijk ook ten goede komen. Als de werknemer dus van zijn vakantie kan genieten, dan zal er vermoedelijk niets op tegen zijn om de werknemer op vakantie te laten gaan. Deze dagen gelden dan wel als vakantiedagen en niet als ziektedagen.

Dit laatste kan natuurlijk weer anders zijn, als de werknemer niet van zijn vakantie kan genieten, bijvoorbeeld omdat hij op vakantie – te – ziek is. Als aan alle voorwaarden is voldaan (tijdig melden, wellicht raadplegen van een arts), dan kunnen (dienen) deze dagen aangemerkt worden als ziektedagen en niet als vakantiedagen. Mocht dit voorkomen, dan adviseren wij u als werkgever om juridisch advies in te winnen.

Juridisch advies arbeidsrecht

Graag lichten wij het bovenstaande nader toe. U kunt uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

Legal8 Advocaten en Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

1-12-2015