AllesArbeidsrechtSociaal zekerheidsrecht

Minder werken na zwangerschap?

By 10 september 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_54497056

Een werknemer mag maximaal eens per twee jaar aan de werkgever een verzoek doen om minder te werken. Dit staat in de wet aanpassing arbeidsduur. In principe is de werkgever, onder normale omstandigheden, verplicht om dit verzoek in te willigen.

Aanpassing arbeidsduur

Wel moet een werknemer aan een aantal voorwaarden voldoen om van dit recht gebruik te maken, waaronder:

  • de werknemer moet minimaal een jaar in dienst zijn;
  • de werknemer moet minimaal vier maanden van te voren schriftelijk aangeven dat zij minder wil gaan werken en om hoeveel uren/dagen het gaat. De werkgever heeft immers tijd nodig om een oplossing te zoeken voor de vrijgekomen uren.

Weigering verzoek

Soms pakt een dergelijk verzoek erg nadelig uit voor een werkgever. Een weigering van het verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur behoort dan tot de mogelijkheden. Uit de rechtspraak blijkt dat dit overigens niet erg vaak het geval is. Er moet dan sprake zijn van ‘zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen’. Hiervan kan sprake zijn als de werkgever bijvoorbeeld in grote problemen komt met betrekking tot de bedrijfsvoering.

Juridisch advies

Heeft u behoefte aan juridisch advies met betrekking tot het bovenstaande? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

10-09-2013