AllesArbeidsrecht

Nieuwe regels voor Payrolling!

By 1 december 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_97066739

Wij hebben al eens eerder geblogd over het onderwerp payrolling (zie onze blog van 27 augustus 2013). Payrolling is kort gezegd het uitbesteden van de loonadministratie aan een gespecialiseerd bedrijf (de payrollonderneming). Bij payrolling is de werknemer dus in dienst van het payrollbedrijf, maar werkt hij of zij feitelijk voor een derde, de inlener. De bedoeling van payrolling is vaak dat de opdrachtgever (de inlener) niet als werkgever wenst te worden beschouwd en die rol wenst te laten vervullen door het payrollbedrijf. De werving en selectie heeft de opdrachtgever dan wel zelf in de hand.

Gevaar bij payrolling

In veel gevallen is het bij payrolling echter onduidelijk wie als werkgever te gelden heeft: is dit de opdrachtgever of is dit de payrollonderneming? Een uitspraak uit 2013 liet al zien dat  ‘de payrollconstructie geen zelfstandige en inhoudelijk juridische betekenis aan het werkgeverschap van de payrollonderneming geeft’. Voor opdrachtgevers was dit dus oppassen geblazen. Onder omstandigheden is niet de payrollonderneming als werkgever aan te merken, maar de opdrachtgever, met mogelijk verstrekkende gevolgen.

Nieuwe regels voor payrolling

Thans

Volgens de huidige Beleidsregels UWV moet het payrollbedrijf voor de onderbouwing van een ontslagvergunningsaanvraag slechts aannemelijk maken dat de opdrachtgever de payroll-opdracht heeft beëindigd. Het payrollbedrijf hoeft derhalve niet aan te geven wat de reden is voor de beëindiging van de opdracht door de opdrachtgever, noch wordt deze reden door UWV getoetst.

Vanaf 1 januari 2015

Hier gaat echter vanaf 1 januari 2015 verandering in komen. Per deze datum zal in het Ontslagbesluit van het UWV worden opgenomen dat payrollwerknemers dezelfde bescherming tegen ontslag genieten als de eigen werknemers van de opdrachtgever (de inlener). Voor de beoordeling van een ontslag door een payrollwerkgever, zijn voortaan de omstandigheden bij de inlenende werkgever bepalend.

De nieuwe regels zijn overigens alleen van toepassing voor zover de ingangsdatum van de arbeidsovereenkomst tussen de payrollwerkgever en de werknemer op of na 1 januari 2015 ligt.

Oppassen met payrolling!

Op grond van de huidige jurisprudentie en de aanstaande wijziging in het Ontslagbesluit van het UWV, is het voor werkgevers oppassen geblazen met payrolling. Rechters ‘prikken’ steeds vaker door deze constructies heen en de payrollwerknemers gaan qua ontslagbescherming gelijk gesteld worden met de eigen werknemers van de inlenende werkgever.

Heeft u vragen over payrolling in uw situatie of wilt u zich terzake laten adviseren? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Legal8

088 – 88 3 8888

01-12-2014