Arbeidsrecht

Werkgevers opgelet: schriftelijk contract noodzakelijk voor de lage WW-premie

By 17 april 2020 No Comments

Zoals in onze blog van 4 november 2019 te lezen is (blog), heeft de overheid het vanaf 1 januari 2020 (ingangsdatum Wet Arbeidsmarkt in Balans of WAB) voor werkgevers aantrekkelijker gemaakt om werknemers een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te geven: zij betalen dan namelijk een lagere WW-premie (5 procentpunt lager). Om voor de lage WW-premie in aanmerking te komen, moet je als werkgever in sommige situaties echter alert zijn.

De lage WW-premie

Je betaalt als werkgever de lage WW-premie als:

  • de werknemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft;
  • de werknemer onder de 21 jaar is en maximaal 48 uur (per aangiftetijdvak van vier weken) of 52 uur (per aangiftetijdvak van een kalendermaand) verloond heeft gekregen;
  • de werkgever een leerling in dienst heeft die de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgt. De overeenkomst met de BBL-leerling moet voorzien zijn van een dagtekening en zijn opgenomen in de administratie van de werkgever;
  • de werkgever een uitkering werknemersverzekeringen (WW, ZW, WIA, WAO, WAZO) betaalt als werkgeversbetaling of als eigenrisicodrager. Over dit deel van de betaling aan de werknemer is de werkgever dan de lage WW-premie verschuldigd.

Schriftelijk contract noodzakelijk voor lage premie!

Ten aanzien van de eerste bullet is een in de praktijk veelvoorkomende situatie de volgende: de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is op een gegeven moment overgegaan in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zonder dat een nieuwe schriftelijke arbeidsovereenkomst is opgesteld. Dit is bijvoorbeeld stilzwijgend of mondeling gebeurd. Om in aanmerking te komen voor de lage WW-premie is dit niet voldoende.

Je bent als werkgever namelijk verplicht een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een schriftelijk addendum (een bijlage) bij de arbeidsovereenkomst die door beide partijen is ondertekend, in de loonadministratie te bewaren. In dit addendum dient bepaald te zijn dat de werknemer op basis van onbepaalde tijd in dienst is en dat dit al voor 1 januari 2020 het geval was.

Werkgevers moeten dus voldoen aan dit schriftelijkheidsvereiste om in aanmerking te komen voor de lage WW-premie.

Voor 1 juli 2020 regelen!

Werkgevers krijgen tot 1 juli 2020 de tijd om te voldoen aan het zogenoemde schriftelijkheidsvereiste voor de lage WW-premie. Actie is in veel gevallen dus vereist.

Is dit niet voor 1 juli 2020 geregeld, terwijl de arbeidsovereenkomst wel doorloopt? Dan is de werkgever met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 alsnog de hoge WW-premie verschuldigd. Dat dien je te voorkomen…

Legal8

17 april 2020