AllesArbeidsrecht

Worden ambtenaren “gewone” werknemers?

By 29 oktober 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Juridisch advies

Ambtenaren gaan “gewone” werknemers worden. Althans als het wetsvoorstel “normalisering rechtspositie ambtenaren” door de Eerste Kamer wordt aangenomen. Als dat het geval is, dan veranderen de regels voor ambtenaren aanzienlijk.

Worden ambtenaren “gewone” werknemers?

Als het bovenstaande in werking treedt, dan vallen (overheids-)ambtenaren onder het gewone privaatrecht, waar “gewone” werknemers in het bedrijfsleven dus ook onder vallen. De huidige aanstellingsovereenkomst zal dan worden vervangen door een arbeidsovereenkomst waar het reguliere arbeidsrecht op van toepassing is. Hiernaast zal de bestuursrechtelijke bescherming worden vervangen door het privaatrechtelijke ontslagrecht. Een ambtenaar kan dan geen bezwaar meer maken bij de bestuursrechter, maar dient de stap naar de kantonrechter te maken. Dit zijn al met al toch behoorlijke veranderingen.

Als dit wetsvoorstel ook echt wet wordt, dan vallen ambtenaren dus ook onder de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) en hebben zij met het nieuwe ontslagrecht te maken.

Voor wie geldt dit niet?

Overigens gelden deze wijzigingen niet voor alle ambtenaren. Sommige groepen zijn op dit moment uitgesloten voor deze wijzigingen, zoals medewerkers van de politie, defensie, rechters en politieke ambtsdragers. De huidige arbeidsvoorwaarden blijven ook onveranderd. Daar brengt deze wet dus geen verandering in.

Of dit wetsvoorstel ook echt wet gaat worden, is nog de vraag. Vakbonden hebben zich er in ieder geval hevig tegen verzet. De komende tijd zal een en ander duidelijk gaan worden.

Vragen?

Voor vragen over het bovenstaande kunt u contact met ons opnemen via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres.
Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

29-10-2015

www.legal8.nl