Stel je bent van mening dat je geld tegoed hebt van een ander maar je kunt de overeenkomst die je met de ander hebt gesloten, niet meer vinden. Of die overeenkomst is alleen mondeling gesloten en de ander ontkent die afspraken te hebben gemaakt en je kunt jouw visie onvoldoende bewijzen. Houdt het dan op voor je? Misschien niet, want mogelijk kun je een beroep doen op ongerechtvaardigde verrijking. In artikel 6:212 BW staat dat wanneer iemand zonder goede reden is verrijkt ten koste van een ander, deze persoon de schade van de ander moet vergoeden voor zover dit redelijk is. Dit geldt wanneer er geen andere manier is om het (bewijs)probleem op te lossen, bijvoorbeeld door middel van een schriftelijke overeenkomst. Om deze reden wordt de ongerechtvaardigde verrijking ook wel een vangnetbepaling genoemd.
Vereisten van ongerechtvaardigde verrijking
Om een succesvol beroep te kunnen doen op de ongerechtvaardigde verrijking, moet er voldaan zijn aan de volgende vier vereisten:
- De één is verrijkt – die persoon heeft een voordeel gekregen (denk aan geld of spullen)
- De ander heeft schade geleden – die persoon is er slechter door geworden
- Er is een causaal verband – de verrijking van de ene persoon komt direct door het verlies van een ander
- De verrijking is ongerechtvaardigd – er is geen goede reden voor de verrijking (er is geen overeenkomst of de overeenkomst is ongeldig).
Als er aan al deze vereisten is voldaan, kan er een geslaagd beroep worden gedaan op artikel 6:212 BW. De verrijkte persoon moet dan (een gedeelte) betalen aan de verarmde persoon.
De onverschuldigde betaling
Een vergelijkbaar artikel is de onverschuldigde betaling. Dit is neergelegd in artikel 6:203 BW. Dit betekent dat je een betaling verricht aan iemand terwijl hier geen goede reden voor is. De term “betaling” wordt hierbij ruim geïnterpreteerd. De betaling kan gaan om een geldsom, maar ook om een goed, dienst of andere prestatie.
Enkele voorbeelden van een onverschuldigde betaling zijn het overmaken van een bedrag naar een verkeerde rekeningnummer, het dubbel overmaken van een factuur of het verrichten van werkzaamheden waar er geen contract was. In dit soort gevallen kan je terugvragen wat je hebt gegeven. Wanneer er geen geldige reden voor was, moet het teruggedraaid worden.
Heb je iets geleverd of betaald, maar weet je niet zeker of je het terug kunt krijgen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee! Je kunt contact opnemen met Dewi via 088-8838888.