AllesConsumentenrecht

Garantietermijn afgelopen?

By 7 juli 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_129283913

Als u een product koopt, dan ‘zit’ daar hoogstwaarschijnlijk garantie op. Een garantie is een begrip waarmee men aangeeft dat men ergens voor instaat. Bijvoorbeeld dat een product de eigenschappen bezit die daarvan verwacht mogen worden. In contracten (zoals koopovereenkomsten) komt men vaak garanties tegen. Indien een garantie niet wordt nagekomen, dan kan sprake zijn van non-conformiteit en heeft de wederpartij de mogelijkheid om nakoming of schadevergoeding te vorderen.

Fabrieksgarantie

Het bovenstaande betreft de zogenoemde fabrieksgarantie. Met fabrieksgarantie wordt bedoeld de garantie die een fabrikant van een bepaald product kan geven. Soms krijgen wij de vraag gesteld of een koper van een product ook na afloop van de fabrieksgarantie nog bepaalde rechten heeft. Kort gezegd is het antwoord op deze vraag ‘ja’.

Garantietermijn afgelopen? Wettelijke garantie!

Er is namelijk ook nog zoiets als ‘wettelijke garantie‘. Iedereen die een product koopt, heeft wettelijk recht op een deugdelijk product (ook wel met het begrip ‘conformiteit’ aangegeven). Dit betekent dus dat het gekochte product moet voldoen aan de verwachting die de koper ervan mag hebben. Uiteraard met inachtneming van de redelijkheid. Wat een koper van een product mag verwachten is per situatie en per product verschillend. Er is namelijk geen vaste wettelijke garantietermijn. De duur van de garantie hangt af van een aantal factoren, waaronder de prijs van het product, het merk en de levensduur. Van een spiksplinternieuwe computer mag verwacht worden dat deze – bij normaal gebruik – járen meegaat. Maar wie een oude tweedehands auto koopt voor een habbekrats, kan er niet met zekerheid van uitgaan dat deze auto het nog vele jaren zonder problemen gaat doen.

Juridisch advies met betrekking tot garantie

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u terzake meer informatie ontvangen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze juristen. Wij zijn graag bereid u terzake te informeren en te adviseren.

Legal8

088 – 88 3 8888

07-07-2013