AllesIntellectueel eigendomsrecht

Merkinbreuk

By 8 april 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Merkinbreuk

Op 27 november 2013 hebben wij een uitgebreid artikel gepubliceerd over merkregistratie en merkinbreuk. In dit artikel hebben wij aangegeven dat een merk  ‘ieder teken, symbool of uiterlijke verschijning waardoor een product of dienst zich onderscheidt van concurrerende producten of diensten’ is. Met andere woorden is een merk een identificatiemiddel om producten of diensten van een bedrijf te onderscheiden. Wanneer is er echter sprake van een inbreuk op een merkrecht?

Merkinbreuk?

De beoordeling van de vraag of er een inbreuk wordt gemaakt op uw merk, is op voorhand niet eenvoudig te beantwoorden. Dit is afhankelijk van allerlei concrete omstandigheden, zoals of er gevaar voor verwarring met uw merk te duchten zal zijn en of het merk wordt gebruik voor dezelfde of soortgelijke producten. Als uw merk wordt gebruikt voor hele andere producten, dan is er doorgaans geen sprake van verwarringsgevaar en dus ook niet van een merkinbreuk. Uiteraard is het ook van groot belang of het merk correct is geregistreerd.

Bestuurdersaansprakelijkheid bij een merkinbreuk?

Op 10 maart jl. hebben wij deze vraag beantwoord. Het is onder omstandigheden mogelijk dat een bestuurder aansprakelijk is wanneer de BV een merkinbreuk maakt. Als de betreffende bestuurder weet dan wel behoort te weten dat de BV een merkinbreuk maakt en deze bestuurder deze situatie in stand laat, dan kan deze bestuurder persoonlijk aansprakelijk zijn voor de merkinbreuk. Oppassen geblazen dus!

Juridisch advies merkinbreuk

Wij kunnen u ten aanzien van het bovenstaande informeren en adviseren. U kunt geheel vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen opnemen.

 

Legal8

info@legal8.nl

08-04-2015