Arbeidsrecht

Terecht ontslag op staande voet na meenemen van een stoelhoes van € 60,- en geen ontslagvergoeding van € 86.000,-

By 21 februari 2023 No Comments

Het meenemen van een stoelhoes ter waarde van € 60,00 is een vrachtwagenchauffeur van een transportbedrijf in het zuiden van het land behoorlijk duur komen te staan. Hij is niet alleen op staande voet ontslagen maar heeft ook geen recht op een ontslagvergoeding. Hiernaast moet de chauffeur ca. € 3.500,- aan schadevergoeding betalen aan de werkgever en zal hij vermoedelijk geen WW-uitkering ontvangen. Een dure les dus…

Wat was er aan de hand?

De 56-jarige man werkte sinds 2020 als chauffeur bij een transportbedrijf in het zuiden van het land. Eind september 2022 was hij bij een klant van de werkgever om een bepaalde lading op te halen. Die klant ontdekte later dat een stoelhoes van een van zijn vorkheftrucks was verdwenen. Op camerabeelden was te zien dat de hoes – met een waarde van ongeveer € 60,00 – was weggenomen door een chauffeur. Nadat de camerabeelden waren toegestuurd aan het transportbedrijf, werd de chauffeur uiteindelijk geïdentificeerd. Het was dus duidelijk dat het om de 56-jarige man ging.

Emotionele bui

Partijen hebbe met elkaar gesproken. De chauffeur in kwestie erkende de stoelhoes te hebben meegenomen, maar schreef dit met name toe aan een ‘emotionele bui’. Hij zei boos te zijn geweest dat zijn werkgever hem geen eigen hoes had gegeven voor de ‘meeneem-heftruck’ die aan zijn vrachtwagen hing. Verder stelde hij dat hij de hoes niet had gesloten o.i.d. maar slechts had geleend. Ook betuigde de hij spijt van het voorval. De stoelhoes had hij inmiddels teruggebracht naar de klant. Overigens deed hij dat laatste pas nadat de werkgever daarom vroeg en dus niet uit eigen beweging.

Ontslag op staande voet

De werkgever had hier allemaal geen boodschap aan. Vijf dagen na een schorsing en een kort ‘onderzoek’ volgde een ontslag op staande voet. De werkgever vond zijn gedraging diefstal en de diefstal werd de chauffeur extra zwaar aangerekend omdat de man de stoelhoes had weggenomen bij een klant van de werkgever waardoor de werkgever in een kwaad daglicht kwam te staan.

De chauffeur was het hiermee oneens en stapte naar de kantonrechter. Tijdens de rechtszaak berustte de chauffeur in zijn ontslag, maar hij vorderde wel ongeveer € 80.000 aan ontslagvergoedingen, naast loondoorbetaling tijdens de opzegtermijn en een vergoeding van € 6.000 inzake immateriële schade. Volgens de chauffeur zou het ontslag op staande voet namelijk niet voldoen aan de wettelijke vereisten. De werkgever zou volgens hem geen dwingende reden hebben gehad mede omdat hij de stoelhoes niet had willen stelen maar alleen willen lenen. Ook zou de werkgever te lang hebben gewacht met het ontslag, geen hoor en wederhoor hebben toegepast en niet alle omstandigheden hebben meegewogen. De chauffeur vond het ontslag op staande voet aldus een te zware straf.

De werkgever was het er mee oneens en voerde specifiek aan dat de werknemer gewoon toestemming aan de klant had kunnen vragen. Het lijkt er dus nogal op dat de werknemer de hoes gestolen heeft.

Ontslag op staande voet is rechtsgeldig

De kantonrechter is het met de werkgever eens. Het zonder toestemming van een klant meenemen van een stoelhoes levert naar het oordeel van de kantonrechter dan ook een dringende reden voor ontslag op, hetgeen op grond van het handboek ook kenbaar was voor door werknemer. Het handboek speelt dus ook een rol in dit geschil.

De kantonrechter is verder van mening dat het ontslag op staande voet onverwijld is gegeven en rechtsgeldig is (de werkgever mocht een paar dagen onderzoek doen en juridisch advies inwinnen). De kantonrechter oordeelt dus dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is verleend, dat de schadevergoedingen van de werknemer worden afgewezen en dat de werkgever geen transitievergoeding hoeft te betalen. Sterker nog, de werknemer moet een bedrag van zo’n € 3.000,- aan de (inmiddels ex) werkgever betalen (gefixeerde schadevergoeding nog te vermeerderen met proceskosten).

Deze recente uitspraak is te lezen via de volgende link: uitspraak.

Een dure les voor de werknemer. Een tip voor werkgevers is om voor dit soort gevallen duidelijk in een handboek of personeelsreglement op te nemen dat diefstal te allen tijde verboden is. Het is goed om daarbij te vermelden dat met diefstal niet (alleen) diefstal in strafrechtelijke zin wordt bedoeld maar breder dan dat. Het moet de werknemer duidelijk zijn dat hij of zij geen goederen of zaken of wat dan ook mag meenemen zonder uitdrukkelijke toestemming van de werkgever of klanten en dat als straf daarop een ontslag op staande voet volgt. Een goed handboek kan je als werkgever enorm helpen in dit soort – en andere – situaties.

Vragen?

Neem vooral contact met ons op!

 Legal8