AllesKansspelen

Wedden op WK wedstrijden?

By 6 juni 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_79476640

Over precies een week speelt het Nederlands elftal de eerste WK-voetbalwedstrijd tegen het voetbalteam van Spanje (wie kan zich het ‘drama’ van 4 jaar geleden nog herinneren?). Inmiddels is de ‘oranjekoorts’ weer toegeslagen. Kroegen en cafés worden versierd en in sommige buurten zelfs huizen of straten.

Veel mensen proberen de uitkomsten van de voetbalwedstrijden te voorspellen op internet of bijvoorbeeld door middel van een ‘WK-voetbalpool’ op het werk of met vrienden en kennissen. Voor veel mensen is het onduidelijk wat – juridisch gezien – nu allemaal wel en niet mag. Kort gezegd geldt hierbij het volgende.

Wanneer is sprake van een ‘kansspel’?

Kort gezegd is er sprake van een kansspel als iemand geen overwegende invloed kan uitoefenen op de (eind)uitslag. Voorbeelden van kansspelen zijn: bingo’s, loterijen, casinospelen, weddenschappen en quizzen. Ook een voetbalpool valt hier dus onder. Bij dergelijke kansspelen is de Wet op de kansspelen van groot belang. In deze wet is namelijk bepaald dat het organiseren van een pool mét inleg maar zonder vergunning niet is toegestaan. In Nederland heeft immers alleen ‘De Lotto’ een dergelijke vergunning.

Maar wat is nu wel en wat is niet toegestaan?

Het is wel toegestaan om een voetbalpool te hanteren zonder enige inleg. Dat spreekt eigenlijk ook wel een beetje voor zich. Het gaat daarbij dus vooral om ‘de eer’ en niet om het winnen van een geldbedrag. Maar om een beetje spanning te creëren is het inleggen van een (klein) bedrag vaak toch net wat interessanter. Maar is dat juridisch toegestaan? Het antwoord is ‘ja, mits’. Ja, mits het gebeurt in een besloten kring en niet bedrijfsmatig. Voetbalpools op de werkvloer of met vrienden en kennissen zijn in beginsel toegestaan. Bedrijfsmatige voetbalpools dus niet! Pas ook op met pools waarbij met grote/serieuze geldbedragen wordt gespeeld. Anders kan de Kansspelautoriteit om de hoek komen kijken.

Juridisch advies

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u terzake meer informatie ontvangen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze juristen.

06-06-2014