AllesFaillissementsrechtOndernemingsrecht

Wetsvoorstel civiel bestuursverbod

By 10 september 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_54497056

Op 3 september jl. heeft Minister Opstelten een nieuw wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Een onderdeel van dit wetsvoorstel is het zogenoemde civielrechtelijke bestuursverbod. Hieronder wordt nader op dit civielrechtelijke bestuursverbod ingegaan.

Wetsvoorstel civiel bestuursverbod

Het civiel bestuursverbod wil kort gezegd verhinderen dat malafide bestuurders hun (bestuurs-)activiteiten kunnen blijven uitoefenen. Een malafide, frauduleuze bestuurder mag daarom, indien de wet wordt ingevoerd, maximaal vijf jaar geen rechtspersoon meer besturen als de rechter een civielrechtelijk bestuursverbod heeft opgelegd. Deze maatregel is een onderdeel van het wetgevingsprogramma ‘herijking faillissementswet’.

Vereisten civiel bestuursverbod

Uiteraard kan een dergelijk bestuursverbod niet zomaar worden opgelegd. De bestuurder moet wel echt iets verkeerd hebben gedaan. Hem of haar moet een zogenoemd ‘bijzonder verwijt’ treffen, zoals de aansprakelijkheid wegens wanbeleid dat tot een faillissement heeft geleid. Het wetsvoorstel meldt verder als bijzonder verwijt: ‘het doelbewust benadelen van schuldeisers door vlak voor een faillissement bedrijfsvermogen weg te sluizen of voor zelfverrijking aan te wenden’.

Gevolgen civiel bestuursverbod

Indien de rechter een bestuurder een civielrechtelijk bestuursverbod heeft opgelegd, dan mag deze bestuurder maximaal vijf jaar geen rechtspersoon meer besturen. De bestuurder in kwestie kan derhalve zijn functie als bestuurder alsdan niet meer uitoefenen. Volgens de Minister ligt hier ook een belangrijke taak voor notarissen en ook voor de Kamer van Koophandel.

Via onze kennisbank houden wij u op de hoogte of dit bestuursverbod ‘er doorheen komt’. Heeft u vragen over dit wetsvoorstel of ten aanzien van andere kwesties, dan kunt u uiteraard vrijblijvend  contact met ons opnemen via 088 – 88 3 8888 of via info@legal8.nl. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8 Advocatuur en Bedrijfsjuristen.

10-09-2014