AllesArbeidsrecht

Concurrentiebeding in arbeidsovereenkomst. Hoe oordeelt de rechter?

By 10 augustus 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Concurrentiebeding

Zoals wij al eerder hebben geblogd, is op 1 januari 2015 de wet werk en zekerheid in werking getreden. Onderdeel hiervan is een wijziging van het concurrentie- en relatiebeding. Met betrekking tot het concurrentie- en relatie beding geldt vanaf 1 januari 2015 dat het overeenkomen van een dergelijk beding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet meer is toegestaan. Hetgeen hieronder voor een concurrentiebeding is bepaald, geldt eveneens voor een relatiebeding.

Concurrentiebeding niet toegestaan, tenzij…

Er geldt echter een uitzondering voor die tijdelijke arbeidsovereenkomsten waarin het opnemen een concurrentiebeding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Dit moet dan wel écht een zwaarwegend belang zijn, welk belang door de werkgever goed gemotiveerd moet worden. Dat deze belangen echt zwaarwegend moeten zijn, blijkt ook uit een zeer recente uitspraak van de rechter in Amsterdam.

Het ging in deze zaak om een medewerker bij een detacheringsbureau. Toen de medewerker uit dienst ging en bij een ander detacheringsbureau wilde gaan werken, deelde de werkgever mede dat hij de werknemer aan zijn concurrentiebeding hield. Dit beding omschreef alleen dat er sprake was van zwaarwegende belangen, maar lichtte deze niet verder toe. De kantonrechter prikte door het beding heen en bepaalde dat een dergelijke concurrentiebeding niet (meer) geldig is. De werkgever dient de specifieke werkzaamheden te motiveren.

Deze uitspraak is via de volgende link te lezen: rechtspraak.

Motiveren concurrentiebeding

Wij kunnen de motivering van een concurrentiebeding voor u opstellen. Omdat deze motivering per situatie zal verschillen, raden wij u aan met ons contact op te nemen. Wij kunnen dan samen bespreken wat we wel en niet kunnen / mogen opnemen in een concurrentiebeding. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

10-08-2015