AllesArbeidsrecht

Onjuiste informatie tijdens sollicitatie wordt werknemer fataal

By 27 augustus 2015 februari 21st, 2020 No Comments

 

SollicitatieWij hebben al eerder geblogd over de sollicitatiefase. Dit is een fase die gebonden is aan juridische (spel)regels. In principe mag de werkgever tijdens een sollicitatie slechts vragen stellen over onderwerpen die relevant zijn voor beoordeling van de geschiktheid van de sollicitant. De sollicitant is dan natuurlijk weer verplicht naar waarheid antwoord te geven.

Onjuiste informatie tijdens sollicitatie wordt werknemer fataal

In deze kwestie bleek al vrij snel nadat de arbeidsovereenkomst van start was gegaan, dat de werknemer niet goed functioneerde. De functie betrof een financiële functie. Deze werknemer had tijdens zijn sollicitatie beweerd dat hij werkzaam was geweest in een leidinggevende functie van financieel hoofd administratie en dat hij bij zijn vorige werkgever vertrokken was omdat hij zich niet kon “verenigen met de bedrijfsvoering”. De werkgever kon dit maar moeilijk geloven en is een aantal vorige werkgevers gaan benaderen om meer informatie op te doen. Hieruit bleek dat de werknemer nooit een leidinggevende financiële functie had bekleed. Hiernaast bleek hieruit dat de werknemer niet zelf was vertrokken, maar vanwege slecht functioneren weg moest. Toch heel wat anders dan de werknemer zelf had verteld!

Ontslag op staande voet

De werkgever gaf de werknemer ontslag op staande voet. In deze kwestie oordeelde de rechter dat de werknemer zich ernstig verwijtbaar gedragen had en dat het gegeven ontslag op staande voet terecht was. Volgens de rechter was “voldoende aannemelijk dat de door werkneemster gepresenteerde ervaring niet strookte met de werkelijkheid”.

Het ontslag op staande voet was dus terecht verleend en de werkgever kreeg in deze procedure helemaal gelijk.

Juridische vragen

Heeft u juridische vragen over een sollicitatietraject of wilt u terzake meer informatie ontvangen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

www.legal8.nl

info@legal8.nl

27-08-2015